Interview met Henk de Waard, stuurgroeplid

Geplaatst op: 13 februari 2023

Focus, ambassadeurschap en verbinding

Henk de Waard is directeur van Regionaal Laboratorium medische Microbiologie (RLM) in de regio Dordrecht/Gorinchem en is actief als lid van de stuurgroep van het IP&ABR Zorgnetwerk Zuidwest Nederland.

“Wij verzorgen de diagnostiek, behandeling en infectiepreventie op het gebied van medische microbiologie en infectieziekten. Dit doen we voor huisartsen, verpleeghuizen, verloskundigen, DGJ  en ziekenhuizen in onze regio. We zitten middenin alle aspecten van de zorg. Dat willen we ook graag, omdat je de patiënten kunt volgen vanaf het moment dat ze niet ziek zijn totdat ze wel ziek zijn.

Binnen RLM houd ik me, samen met anderen natuurlijk, bezig met zorgen dat de organisatie goed draait. Verder zijn we als directie verantwoordelijk voor de toekomst van de organisatie en de microbiologische borging in de regio.”

Nauw contact met de klanten

“We hebben een relatiebeheerder, maar ook bijvoorbeeld een huisartsenbindingsteam dat we samen met collega laboratoria opgezet hebben. We hebben natuurlijk veel contact met alle ziekenhuizen. Niet alleen over onze diensten, maar onze artsen-microbioloog zitten daar ook in patiëntenoverleggen, zijn functioneel aansturend voor deskundigen infectiepreventie en zij zitten in het antibioticateam om het beleid zo goed mogelijk vorm te geven om te voorkomen dat infecties zich verspreiden en dat resistenties onnodig ontstaan. In verpleeghuizen waar wij materiaal voor onderzoeken, bieden we de inzet van deskundigen infectiepreventie (DI) aan. We hebben bijna alle verpleeghuizen in onze regio gecontracteerd. De DI’s doen audits en geven scholing. We zien de belangstelling daarvoor steeds toenemen. Dat is deels ook te danken aan het Zorgnetwerk waar vouchers verstrekt werden.“

Wat is voor jou de reden om in de stuurgroep zitting te nemen?

“Op het lab ben je elke dag betrokken bij resistentiepatronen, we geven elke dag uitslagen uit met multiresistentie. We zien het effect, wat het betekent voor het ziekenhuis, de patiënt en zijn of haar omgeving. Afdelingen moeten alle medewerkers screenen. In het slechtste geval moet de patiënt in isolatie, dat kan voor de patiënt heel belastend zijn. Bovendien is vaak ook een andere therapie nodig, als die er al is.

Als je dan gevraagd wordt om aan het netwerk mee te doen, past dit helemaal hoe wij kijken naar onze omgeving. We willen natuurlijk ook voorkomen dat de resistentie ontwikkeling voortschrijdt. Wij kunnen hieraan bijdragen omdat we een breed beeld van de diagnostiek hebben. Zo vinden we het bijvoorbeeld belangrijk dat wij weten wanneer een patiënt een multiresistente bacterie heeft in de huisartsenpraktijk. Als zo’n patiënt dan overgeplaatst wordt naar het ziekenhuis, zijn wij vast op de hoogte van de klinische stammen die de patiënt bij zich heeft. Wij kunnen binnen de kaders van de AVG het ziekenhuis dan informeren.”

Hoe zie jij de rol van de stuurgroep?

“In de eerste fase waren we als stuurgroep redelijk volgend, we moesten erin komen. Stukken werden ter goedkeuring voorgelegd. Nu is er een koersbijeenkomst geweest waarin besproken is dat de stuurgroep proactiever gaat worden. Dat wil niet zeggen dat je je moet gaan bemoeien met de inhoud van het RCT (Regionaal Coördinatie Team*), maar je moet wel meer van elkaar weten wat de prioriteiten zijn. En we moeten die prioriteiten bewaken, niet te veel activiteiten in gang zetten die we dan vervolgens maar half kunnen doen. Als je momentum verliest voor een bepaald onderwerp, dan ebt de belangstelling weg. Je moet kiezen; wat vinden we het meest belangrijk? Ik denk dat je dat met elkaar moet bespreken.

Ik zou verder graag zien dat we meer de verbinding zoeken met de andere takken van het netwerk en dat we ook meer waar nodig een ambassadeursrol vervullen. Ook kunnen we meer contact zoeken met bovenregionale stuurgroepen omdat je dan weer veel van elkaar kunt leren. Zeker nu het een vaste tak van sport wordt.

De stuurgroep moet een evenwicht zoeken zodat je je niet met de inhoud gaat bemoeien, maar wel bespreekt: dit willen we allemaal, maar wat is nou echt prioriteit? Want we hebben ook een organisatie die het moet dóen. En daar ben je als stuurgroep wel voor om dat te begeleiden en te bekijken of het betaalbaar en haalbaar is. Ik ben op bezoek geweest bij het netwerkbureau in het Erasmus MC en dan praat je met die mensen. Je ziet dan de enorme bevlogenheid, maar je ziet ook de hoeveelheid werk die gedaan moet worden. We moeten oppassen dat we het doenlijk houden. Daar gaan we het zeker het komend jaar over hebben.”

Heb je bepaalde thema’s waar je je voor in wilt zetten?

Ik heb niet zozeer specifieke thema’s, want het is allemaal belangrijk. Vanzelfsprekend vind ik infectiepreventie heel belangrijk en bijvoorbeeld het SABEL project, het monitoren van voorschrijfgedrag. Maar ook scholing moet hoog op de agenda blijven. Als je ziet hoe weinig aandacht er is voor preventie in de opleidingen, dan is daar nog veel werk te verzetten.

Ik zou ook graag meer de landelijke afstemming willen zoeken. Kijken of bepaalde activiteiten ergens anders in het land al gedaan worden, en misschien wel anders of slimmer. De stuurgroep mag dat meer doen, niet allemaal het wiel uitvinden, meer afstemmen en kennis uitwisselen, juist ook op bestuurlijk niveau. De Covidpandemie heeft ons geleerd hoe belangrijk samenwerking is, daar wil ik me voor inzetten.  

*RCT | IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland (abrzorgnetwerkzwn.nl)

< nieuwsoverzicht

Postadres

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Kamer BA-089
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Bezoekadres

Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam