1.8 Observatoren

Voor de start van iedere observatieronde, werven wij studenten voor de functie van observator. Ze krijgen trainingen van ons, oefenen door middel van twee proefobservaties en maken aansluitend een toets. Hoe komen deze studenten bij onze vacature terecht en wat vinden zij van het observeren? Je leest het allemaal in onderstaand interview met een van onze observatoren.

Interview Britt Ketelaars

 

Wat is je achtergrond en hoe ben je bij HUM terecht gekomen?

Ik heb de bachelor Gezondheidswetenschappen afgerond en ik ben nu bezig met twee masters aan de Erasmus Universiteit, namelijk Health Care Management en Gezondheidsrecht. Dit verdeel ik over twee jaar, daardoor had ik afgelopen maanden tijd voor een bijbaan. Een vriendin van mij had van HUM gehoord en wees mij op de vacature. Dat leek me wel wat, omdat de werktijden juist ’s ochtends zijn, heb ik ’s middags nog voldoende tijd voor mijn studie.

Hoe heb je het observeren ervaren?

Het observeren was leuk om te doen. Naast dat ik heb kunnen bijdragen op het gebied van infectiepreventie, heb ik een inkijkje gekregen in veel verschillende ziekenhuizen en afdelingen wat erg interessant was. Tijdens het observeren mag je echt overal mee kijken, maar soms sta je ook even te wachten in de koffie kamer, de gesprekken die je daar hoort zijn soms ook erg interessant.

Wat is je afgelopen tijd opgevallen en het meeste bij gebleven?

Het is me positief opgevallen dat aan het toepassen van handhygiëne in veel ziekenhuizen momenteel erg veel aandacht wordt besteed. Daarnaast was het heel fijn dat het zorgpersoneel over het algemeen open stond voor feedback en er ook tijd voor maakte ondanks alle drukte en (COVID) chaos. 

Er zijn wel nog grote verschillen te zien tussen de ziekenhuizen en afdelingen. Sommige verpleegkundigen zijn net een geoliede machine wat betreft handhygiëne, bij anderen kan dat het tegenovergestelde zijn.

Britt heeft tijdens de najaarsobservatie in 2021 geobserveerd. Nu gaat zij verder met het afronden van haar masters. We willen Britt bedanken en wensen haar veel succes! En voor de ziekenhuizen: volgende ronde zullen jullie weer nieuwe gezichten voorbij zien komen.

Postadres

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Kamer BA-089
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Bezoekadres

Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam