Dag van de handhygiëne

5 mei internationale dag van de handhygiëne: schone handen, veilige zorg!

Wij willen onnodige infecties en resistentievorming een halt toeroepen door de noodzaak van handhygiëne onder de aandacht te brengen bij jou en de collega’s van jouw organisatie. En ook willen we de professionals tips en tools geven om het vol te houden.

Handhygiënequiz

Hoe goed is jouw kennis over handhygiëne? Speciaal voor alle zorgverleners hebben wij een handhygiënequiz ontwikkeld met 10 vragen! Als je je naam en e-mailadres achterlaat, maak je ook nog eens kans op superleuke prijzen! Doe mee aan deze quiz en daag je collega’s uit om de quiz ook te maken! Klik hier voor de handhygiënequiz!

 

Pictogrammen te downloaden

Speciaal voor de internationale dag van de handhygiëne hebben wij pictogrammen laten ontwikkelen, vrij te gebruiken binnen zorginstellingen. Heb je een pictogram nodig van een mondmasker, haarnet of handschoenen, download ze op onze pictogrammen pagina! 

 

 

Podcast met deskundigen infectiepreventie

Beluister eens de podcast met deskundigen infectiepreventie: essentieel in iedere zorgorganisatie. De podcast is te beluisteren via Spotify of Soundcloud. In deze podcast komen Marissa Uljee en Mieke Waltmans aan het woord, zij zijn deskundigen infectiepreventie bij het Erasmus MC. Zij vertellen over hun mooie vak en delen hun ervaringen. Daarnaast zijn er drie instructiefilmpjes gemaakt over handschoenenmondmaskers en handdesinfectie

 

Posters te downloaden

Speciaal voor de internationale dag van de handhygiëne hebben wij posters laten ontwikkelen, vrij te gebruiken binnen zorginstellingen. Kan je deze posters wel gebruiken, download ze op onze poster pagina! Twee posters zijn met name bedoeld voor de ziekenhuizen. Deze zijn vertaald vanuit de Engelstalige WHO posters en beschrijven de 5 momenten van handhygiëne. Daarnaast zijn twee posters ontwikkelt die zich meer richten op de langdurige zorg, waarbij de 4 momenten van handhygiëne vaker gebruikt worden: “Kamer in, kamer uit, voor schoon, na vies”. 

Animatie dag van de handhygiëne

Wij hebben een animatie ontwikkeld over handhygiëne. Waarom is het belangrijk en hoe voer je goede handhygiëne uit? Deze vragen worden beantwoord in de animatie. De animatie is vrij te gebruiken voor zorgprofessionals om hun kennis op te frissen. Klik hier voor de link van de animatie.

WHO informatie over handhygiëne

Internationaal is de world health organisation (WHO) de aanjager van de dag van de handhygiëne. Kijk ook eens op hun actiewebsite (Engelstalig). Daarnaast heeft de WHO een literatuurreview gedaan van het belang van handhygiëne, met name in relatie tot bijzonder resistente micro-organismen. Dit artikel is hier te lezen. 

Deel je foto’s/video’s met ons op Social Media

Deelnemende organisaties kunnen gemakkelijk hun foto’s/video’s met ons delen, bijvoorbeeld door ons te mailen. Ook zelf posten op Social Media is natuurlijk mogelijk. Vermeld ons dan en gebruik de hashtags #HandHygiene, #CleanYourHands en tag ons op Twitter, LinkedIn of Instagram 

Filmpjes 5 momenten

De vijf momenten van de handhygiëne zijn nader uitgelegd in korte filmpjes in het kader van het programma “Handen uit de Mouwen”. De filmpjes zijn hier te bekijken. 

Dans the Macorona 

Als je zin hebt om met je collega’s even iets ludieks te doen wat wel te maken heeft met handhygiëne, kijk dan eens naar “the Macorona”. Het filmpje is hier te bekijken.  

Postadres

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Kamer BA-089
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Bezoekadres

Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam