Leuke ideeën in­fectiep­reven­tieweek 2020

Nieuwsbriefspecial met Quiz

Doe mee aan de infectiepreventiequiz. Onder iedereen die meedoet en meer dan de helft van de vragen goed heeft, worden prijzen verloot. Deze quiz gaat over algemene infectiepreventie en specifieker over virussen en antibioticaresistentie.
Doe mee aan de quiz via de volgende link: https://forms.gle/44UWkp2ZjvEktcnM6

 

 

Maak foto’s

Maak foto’s van dingen die fout gaan, maar ook van dingen die wel goed gaan. Gebruik deze beelden bijvoorbeeld bij een klinische les.

Kaartjes

Je kunt op kaartjes allerlei concrete vragen schrijven en die met elkaar bespreken. Bijvoorbeeld: hoe voer je correcte handhygiëne uit?

Verbetermeter

ActiZ heeft ‘Mijn verbetermeter‘, een tool waarmee je binnen je team kleine enquêtes kunt uitzetten. De teamleden vullen de enquête anoniem in waardoor je eerlijke antwoorden krijgt op bijvoorbeeld een vraag als: “hoe vaak was jij je handen?”. Vervolgens kun je de resultaten binnen je team bespreken en stapsgewijs werken aan verbeteren. Er zit al een enquête in over sieraden en wondverzorging.

Scholing

Stimuleer scholing op alle mogelijke manieren. Doe bijvoorbeeld met het hele team een e-learning. Lees meer over scholing op de website van zorgvoorbeter.

Schoonmaken

Er wordt veel bezuindigd op schoonmaken, terwijl reinigen (en desinfecteren) essentieel is. Stofwolken zijn een bron van bacteriën. Dus geef de schoonmakers regelmatig een pluim.

Leuk voorbeeld uit de regio: HIPpiemarkt Laurens

Op dinsdag 8 oktober jl. was de bibliotheek van locatie de Wilgenborgh het decor voor een echte HIPpie markt. HIP staat voor Hygiëne en Infectie Preventie en is 1 van de 10 kwaliteitsthema’s binnen Laurens. Lees meer.

Spelenderwijs meer leren over an­tibioticaresis­tentie in een escape room

Het RIVM heeft een escaperoom ontwikkeld waarin iedereen spelenderwijs meer kan leren over antibiotica en antibiotica resistentie. Lees meer.

Leuk voorbeeld: Humanitas doet mee aan de leeromgeving hygiënisch werken

Onze collega’s van Humanitas, locatie Terras aan de Maas, zijn actief aan de slag met de hygiëne-challenge in de leeromgeving hygiënisch werken. Bewustwording is op het thema hygiëne namelijk essentieel om te starten met de aanpak Lees meer.

Zeeuwse infectiepreventie week 2019

Van 4 november tot en met 7 november 2019 vond de Zeeuwse infectiepreventie week plaats. Dit jaar was het thema: BLIJF BACTERIEN DE BAAS! Leer meer.

Bron ideeën onder andere via zorgvoorbeter.nl.

Postadres

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Kamer BA-089
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Bezoekadres

Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam