Even voorstellen: Rianne Vriend, lid van het Regionaal Coördinatie Team

Geplaatst op: 25 april 2019

In de komende nieuwsbrieven stellen de leden van het Regionaal Coördinatieteam (RCT) zich één voor één aan de regio voor. Ze vertellen wie ze zijn en wat ze op het gebied van antibioticaresistentie willen bereiken in de regio. Deze keer is het woord aan…

Rianne Vriend: “Ik werk nu een jaar als epidemioloog in de antibioticaresistentie. Maar ik heb al eerder in de infectieziekten gewerkt, dus het onderwerp is niet helemaal nieuw voor me. De functie van epidemioloog is heel breed. We hebben in onze opleiding medische vakken gehad en we hebben statistische vakken gehad, maar we zijn geen die hard medicus of statisticus. We zijn juist de schakel tussen de zorgverleners en de statistici.”

Rianne in het kort

Leeftijd: 38 jaar

Burgerlijke staat: Alleenstaand

Wel/geen kinderen: Geen

Hobby’s: Sporten en reizen

Sport: Mountainbiken, bootcamp, yoga, etc.

De epidemioloog in het zorgnetwerk

“Waar je je als epidemioloog op richt ligt aan het vakgebied waarin je werkt. Je bent onderzoeker en daarbij gebruik je data. Die kun je bijvoorbeeld halen uit bestaande gegevens, vragenlijsten en interviews. Het onderzoek kan bijvoorbeeld gaan over het ontstaan van een bepaalde ziekte, of de effectiviteit van behandelingen vergelijken. ‘Epidemioloog’ heeft natuurlijk het woord ‘epidemie’ in zich. We kijken ook bij bepaalde epidemieën of uitbraken waar de bron zit en hoe snel het zich verspreidt.

Ieder ABR-zorgnetwerk heeft een epidemioloog, soms twee. De epidemiologen uit alle zorgnetwerken komen regelmatig bij elkaar op het RIVM. Dan delen we ervaringen uit en bespreken we onder meer landelijke projecten, waaronder de surveillancesystemen, en onderwerpen/projecten die op dat moment spelen in de zorgnetwerken. Op die manier vormen wij tevens de schakel tussen landelijke en onze eigen regionale partijen, iets wat vanuit onze nevenfunctie als regionaal epidemiologisch consulent (REC-er) ook wordt verwacht.”

Van pilot naar actie

“Het afgelopen jaar zaten we nog in een pilotfase, maar vanaf juni gaan we over op een structurele fase met meer projecten. In die fase wil ik me meer richten op hoe we bestaande data kunnen inzetten om de zorg te helpen bij de bestrijding van antibioticaresistentie. Dat gaat dan over hoe we labdata beter kunnen benutten. Maar ook over hoe we gegevens die bij huisartsen liggen beter kunnen inzetten om spiegelinformatie voor huisartsen te maken. Nu ben ik vooral nog bezig met wat we uit landelijke data kunnen halen: er liggen cijfers bij het RIVM, maar hoe kunnen we die op regionaal niveau gebruiken?

Ik heb ook gewerkt aan een risicoprofiel specifiek voor ons zorgnetwerk. Per zorgsector heb ik bekeken waar de risico’s zitten door middel van interviews met experts en bestaande gegevens. Het risicoprofiel omvat tevens een zorgkaart met daarop alle zorginstellingen. Omdat het een enorm karwei is om deze in kaart te brengen en up to date te houden ben ik samen met een paar andere epidemiologen uit het land aan het kijken of we kunnen aansluiten bij een landelijke partij die een soortgelijke zorgkaart aan het maken zijn. Van dit risicoprofiel zal tenminste eens per jaar een nieuwe versie uitgebracht worden.

Deze werkzaamheden geven een beetje een beeld van de pilotfase. Die was vooral nog exploratief en gericht op netwerken opbouwen. Nu is duidelijk op welke punten we in moeten zetten. Aan die punten hangen we projecten, waarmee we in deze structurele fase tot actie over gaan. Een van die actiepunten is, naar mijn mening, dat we transparanter worden in de zorg. We moeten meer data en expertise met elkaar delen. Er zit nog een bepaalde angst, maar we moeten de handen in elkaar slaan. Natuurlijk wil je dat landelijk, maar het zou al heel mooi zijn als dat binnen de regio lukt.”

Regionaal Coördinatie Team op één lijn

“In het RCT slagen we er iedere keer weer redelijk makkelijk in om knopen door te hakken. We hebben op dat gebied een gemotiveerd en gedreven RCT. Het RCT is qua achtergronden een hele diverse groep, zoals ook de bedoeling van het RCT is. Zo kun je door verschillende brillen naar specifieke onderwerpen kijken. Ondanks de verschillende achtergronden zitten we wel op één lijn, dat vind ik mooi om te zien.”

 

< nieuwsoverzicht

Postadres

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Kamer BA-089
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Bezoekadres

Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam