Geneeskundestudenten geven coronales op basisscholen

Geplaatst op: 4 december 2020

Twaalf geneeskundestudenten van het Erasmus MC geven coronales op Rotterdamse basisscholen in de wijken Fijenoord, het Oude Noorden en Delfshaven. Veel mensen die in deze wijken wonen zijn vaak minder goed te bereiken als het gaat om coronavoorlichting. Met de coronalessen hoopt het Erasmus MC de kinderen, en daarbij hun families, alle informatie te vertellen over het virus.

Bron: Amazing Erasmus MC

Les over corona en pandemieën

Het project is onderdeel van het Querido Honours programma dat is opgezet voor geneeskundestudenten die graag een extra wetenschappelijke en maatschappelijke uitdaging aangaan. Voor een maatschappelijke opdracht gaan de studenten Rotterdamse wijken in om kinderen uit groep 7 en 8 les te geven over corona en pandemieën.

De kinderen uit deze Rotterdamse wijken komen vaak uit grote gezinnen die met meerdere generaties dicht bij elkaar woont, dit kan de verspreiding van corona versterken. David van de Vijver, universitair hooofddocent virologie en één van de coördinatoren van het programma, vertelt dat scholen zich zorgen maken om het verspreiden van het virus, maar dat de voorlichting de mensen in de wijken niet altijd bereikt, of dat er geen dialoog is. Dit is iets waar de studenten mee helpen. De studenten leggen alles rondom corona uit, gaan in gesprek met de kinderen en beantwoorden al hun vragen.

Corona-juf

Geneeskundestudenten Julia Krijgsman en Noer Maghrbi zijn inmiddels al een paar weken op pad als corona-juf en zijn er enthousiast. ‘Je merkt dat kinderen een hele andere kijk hebben op het coronavirus dan volwassenen’, vertelt Julia. Zo vroeg een kind haar of planten ook het coronavirus kunnen krijgen of overdragen, vragen waar je zelf nooit bij stil staat. Dit maakt het voor Julia ook erg leuk om te doen. Daarnaast bereiken zij via de kinderen uiteindelijk ook de ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s enzovoort.

Noer herkent de situatie van de kinderen vanuit haar eigen gezin. Noer heeft een Nederlandse moeder en een Syrische vader die niet meer samen wonen. Zij merkt dat haar moeder heel ander geïnformeerd is, omdat zij het Nederlandse nieuws volgt. Haar vader kijkt naar Syrische televisie en krijgt vooral voorlichting over de situatie daar. En die situatie is heel anders dan hier in Nederland. Noer vind het dus erg belangrijk dat ook personen zoals haar vader meekrijgen vat er in hun eigen omgeving gebeurt.

Rijnmond ging langs bij één van de lessen op de basisschool.
< nieuwsoverzicht

Postadres

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Kamer BA-089
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Bezoekadres

Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam