Handhygiëne naleving regionale ziekenhuizen verbetert in coronatijd

Geplaatst op: 10 september 2021

Van april tot en met juli hebben de voorjaars handhygiëne observaties voor Handen uit de Mouwen weer plaatsgevonden. Tijdens deze observatieronde hebben voor het eerst alle 13 ziekenhuizen in de IP & ABR Zorgnetwerk regio Zuidwest Nederland deelgenomen. Dat maakt dat we nu op een uniforme manier handhygiëne kunnen observeren in alle ziekenhuizen in de hele regio. 

Afgelopen voorjaarsobservatie was de tweede observatieronde die in de corona-tijd is uitgevoerd. De eerste meting in corona-tijd (najaar 2020: 61,7%) liet een kleine daling zien ten opzichte van de meting daarvoor (najaar 2019: 64,6%) die niet in de corona-tijd plaatsvond. De meest recente meting (voorjaar 2021: 67,4%) liet daarentegen weer een stijging zien. Hoewel niet alle ziekenhuizen meededen tijdens de najaarsmeting van 2020, geeft dit toch aan dat de aandacht voor handhygiëne niet verslapt aangezien er nu weer een stijgende lijn is te zien. De resultaten zijn besproken in het projectleidersoverleg HUM. Inmiddels zijn we alweer begonnen aan de volgende observatieronde, die op 8 september van start is gegaan. 

Naast dat we druk bezig zijn met het uitvoeren van de handhygiëne observaties, hebben we ook de training voor de studenten (die de onafhankelijke handhygiëne observaties uitvoeren) vernieuwd. Als afsluiting van de training maken de studenten een toets om te zien of ze genoeg kennis hebben vergaard om de observaties uit te kunnen voeren. Deze toets bestaat uit verschillende video’s van casussen. Deze hebben wij voor de zomer opnieuw gefilmd en daarmee geactualiseerd.

Ook zijn we overgegaan op een andere observatie tool. Wij maakten eerste gebruik van de Australische Hand Hygiene Australia applicatie en zijn nu overgestapt op de Nederlandse Hands in Control applicatie. Het voordeel van deze applicatie is dat het gebruiksvriendelijker is, alles in het Nederlands staat en dat wij zowel de handhygiëne observaties als de observaties naar dienstkleding en sieradenvoorschriften met deze applicatie kunnen uitvoeren. Tevens zijn de rapportages die door de applicatie worden gegenereerd erg gedetailleerd, waardoor deze ready to usezijn en toegespitst op wat ziekenhuizen willen zien.

< nieuwsoverzicht

Postadres

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Kamer BA-089
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Bezoekadres

Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam