Poster MAIL-project op ECCMID

Geplaatst op: 22 juli 2021

Van 9 tot 12 juli 2021 heeft de 31ste editie van het ‘European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases’ (ECCMID) plaatsgevonden. Dit is een groot congres op het gebied van infectieziekten. En de poster van het MAIL-project is op het ECCMID onder de aandacht gekomen. Hoe leuk is dat!

Het MAIL-project richt zich op het op de communicatie over bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) vanuit de verschillende zorginstellingen in onze regio naar patiënten, met als doel deze op één lijn te krijgen. Daarbij is het belangrijk om dat op een zodanige manier te doen dat de informatie begrijpelijk is voor álle patiënten, ook laaggeletterden.

Het project heeft intensief samengewerkt met huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen-microbiologen, GGD-artsen, deskundigen infectiepreventie en de thuiszorg. Ook Pharos heeft geholpen om boodschappen op te stellen die goed kunnen worden overgebracht op mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Hieruit zijn verschillende producten ontstaan zoals documenten, animaties en youtube filmpjes in verschillende talen.

Binnen dit project lag de nadruk op brieven met kweekverzoeken die aan patiënten worden gestuurd wanneer zij betrokken zijn bij een contactonderzoek. Er is onderzocht in hoeverre patiënten deze brieven goed begrepen en of zij vervolgens besloten om mee te doen aan het kweekverzoek van het ziekenhuis door (zelfstandig) kweken af te nemen. Patiënten begrepen de informatie uit de brieven over het algemeen goed en de zelf-gerapporteerde deelname aan het contactonderzoek was hoog. Alleen het taalniveau in de communicatie naar patiënten moet volgens de studie meer aandacht krijgen.

Heb je nog vragen over de poster of over het MAIL-project? Neem contact op met Anneloes van Veen via a.vanveen@erasmusmc.nl.

Naast deze poster is ook een andere poster gepubliceerd van het project HUM en onderzoeker Manon van Dijk, zie het artikel.

< nieuwsoverzicht

Postadres

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Kamer BA-089
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Bezoekadres

Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam